Connect with us

Hi, what are you looking for?

Diákblog
Diákblog

tudomány

A legfájdalmasabb csípés

A rovarok csípése legtöbbje igencsak kellemetlen, mindegyiküknek megvan a saját méreg koktélja, mellyel különböző reakciókat váltanak ki az emberi testből, de vajon melyiké a legfájdalmasabb csípése?

Kérdésünk megválaszolására Justin Orvel Schmidt, rovartudós a legalkalmasabb. Ő készítette el a rovarcsípés-erősségek nevű fájdalom skálát mely ~100 rovar csípését írja le és rangsorolja. Ebből most csak három kis élőlényről lesz szó, köztük a lista nyerteséről is.

A nyugati mézelő méh, a köznyelvben csak méh egy mindenki számára jól ismert állatka, ami viszont különlegessé teszi az az elképesztő összetartása a fajnak. Igaz, hogy csípésük tele van fájdalmat kiváltó peptiddel, ha nem okoz allergiás reakciót önmagában még elviselhető, de itt jön a csavar. Amikor egy méh megcsíp, a fullánkja benne marad a bőrben, ezért ő elpusztul, viszont közben egy veszélyt jelző feromont bocsájt ki, így a kaptár összes dolgozójának figyelmét felhívja. Ha ezt ők észlelik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ahol egy méhcsípés volt, ott hamarosan több is lesz.

Második versenyzőnk már nem egy mindennapi lény, ő nem más, mint a tarantula sólyom. Nevéből nem nehéz kitalálni, hogy a tarantulákra vadászik. Mérgével megbénítja áldozatát majd tojást rak benne, aki ott biztonságban kifejlődik, majd elfogyasztja az addig még élő pókot. Szerencsére az emberekre nincs ekkora hatással a méreg, viszont hihetetlen fájdalmat tud okozni, mely eltarthat 5 percig is.

Végül, de nem utolsó sorban a trópusi bikahangya. Csípéskor neuroxikus peptidet fecskendez belénk, melyet testünk nehezen tud lebontani, így a fájdalom egy ilyen lénnyel való szerencsétlen találkozás után több, mint 12 óráig tarthat. Úgy gondolják, hogy azért fejlesztettek ki ilyen intenzitású védelmi rendszert, mert esőerdők lombkoronáiban élnek, tele ragadozóikkal, akik elől sem elugrani sem elrepülni nem tudnak, így ez bizonyulhatott a legjobb megoldásnak.

A skála elején is ő áll, a tarantula sólyom pedig rögtön követi ezüstérmesként. A csapatban versenyző méhek a lista közepén kaptak helyet.

 

 

Forrás:https://www.ted.com/talks/justin_schmidt_the_world_s_most_painful_insect_sting

 

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Advertisement

You May Also Like

Kultúra

Az On The Low (OTL) egy magyar lemezkiadó, mely 4 éves megalakulása óta egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a fiatalok körében. Az OTL előadói...

tudomány

A 18. század nagy járványa a fekete himlő tünetei a bőr viszketése, a magas láz, torokfájás, fejfájás és nehézkes levegővétel.Ráadásul az egész testen borzalmas...

Kultúra

A suliban mind tanultuk, hogy Mária Terézia felvilágosult uralkodó volt. Vasököllel kézben tartotta az államhatalmat, közben pedig modernizáló reformokat vezetett be. Minden király ilyen...

tudomány

A Naprendszer bolygóit manapság a legtöbb ember megtanulja már kiskorában. Sokan elgondolkoznak azon is, hogy vajon máshol lehetnek-e még planéták, akár a Tejútrendszeren belül,...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.